Warning: Use of undefined constant ‘nl_NL - assumed '‘nl_NL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/6/7/4/funkafy.be/httpd.www/wp-config.php on line 72 Warning: Use of undefined constant po’ - assumed 'po’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/6/7/4/funkafy.be/httpd.www/wp-config.php on line 72 Wat we leren van 'The Great Dictator'? • Funkafy - Experts in Communicatie: publiek spreken, presenteren en copywriting

Charlie Chaplin doorbreekt zijn stilzwijgen in 1940 wanneer hij in het slot van ‘The Great Dictator’ volgende monoloog houdt (dit zijn de eerste twee paragrafen):

“Het spijt me, maar ik wil geen keizer zijn. Dat is niet mijn taak. Ik wil niet uitsluiten of iemand veroveren. Ik wil iedereen helpen – indien mogelijk – Jood, heiden – zwart, wit. We willen allemaal elkaar helpen. De mens is zo. We willen leven voor elkaars geluk – niet voor elkaars ellende. We willen niet haten of elkaar verachten. In deze wereld is er ruimte voor iedereen. En de goede aarde is rijk en kan aan ieders behoefte voldoen. De manier van leven kan vrij en mooi zijn, maar we zijn de weg kwijt geraakt. Hebzucht heeft de zielen der mensen vergiftigd, heeft de wereld gebarricadeerd met haat, heeft ons met paradepas ellende en bloedvergieten in geleid. We hebben snelheid ontwikkeld, maar we hebben onszelf opgesloten. Machines die overvloed geven, gaven ons behoeftigheid. Onze kennis heeft ons cynisch gemaakt. Onze slimheid, hard en onvriendelijk. We denken te veel en voelen te weinig. Meer dan de machines hebben we menselijkheid nodig. Meer dan slimheid behoeven we vriendelijkheid en zachtheid. Zonder deze kwaliteiten zal het leven gewelddadig zijn en zal alles verloren gaan.”

 

Let er in deze tekst op hoe er in drievouden gesproken wordt. Zo werk je aan ritme, wat veel te weinig gedaan wordt in toespraken. Je hoort vaak de tip: hanteer spreektaal. Ik zou eraan toevoegen: gebruik korte zinnen die met strakke tred vooruit gaan.

Valt het jou ook op hoe tijdloos deze speech is? Hij werd 80 jaar geleden geschreven in een eeuw waarin we vaak denken dat we sneller evolueren dan ooit tevoren, en toch zijn deze woorden bestand tegen de tand des tijds. Het publiek voelt dit, het voelt wanneer het geschiedenis beluistert, wanneer de boodschap de waan van de dag overstijgt. Dit heeft te maken met hoe luisteraars voortdurend alles interpreteren en in een kader plaatsen. Wil je echte impact, moet je gezien worden als een waarheidsspreker en dat doe je door jezelf in een historische context te plaatsen. Charlie Chaplin doet het in dit stukje op meesterlijke wijze, hij overloopt de evoluties en schetst daardoor perfect het historisch kader van zijn analyse en betoog.